Filmer

Prolog vid Karlskoga Biografs invigning den 30 september 1922

Regissör: Okänd upphovsperson
År: 1922

Filmen består endast av en inramad rullande textskylt.

 

Ett besök hos Selma Lagerlöf

Regissör: Okänd upphovsperson
År: 1926

Ett besök på Mårbacka. Selma Lagerlöf sitter i salongen och studerar fotografier av den av Victor Sjöström iscensatta filmen Kejsarn av Portugallien (The Tower of Lies, USA, 1925). Beger sig sedan till Sunne för att se filmen på bio.

 

Herr Arnes pengar – En vinterballad i 5 akter 

Regissör: Mauritz Stiller
År: 1919

Filmen är baserad på Selma Lagerlöfs berättelse Herr Arnes penningar och i huvudrollerna ses bland andra Mary Johnson och Richard Lund. Filmen premiärvisades 22 september 1919 i Göteborg, Helsingborg, Malmö och Stockholm. Den spelades in vid Svenska Biografteaterns ateljé på Lidingö med exteriörer från Lidingö, Värtahamnen, Furusund, Skutskär och Sollefteåtrakten av Julius Jansson.

 

Hamn och fiskmarknad, Göteborg

Regissör: Okänd upphovsperson
År: 1903-1905?

De första kända levande bilderna från hamnen och fiskmarknaden i Göteborg.

 

Interbeing

Regissör: Martina Hoogland-Ivanow
År: 2018

Premiär. Martina Hoogland-Ivanows dokumentär Interbeing kretsar kring olika förhållningssätt till tillit och rädsla. Materialet är filmat genom värmekamera, en teknik vars främsta användningsområden är övervakning, jaktsport och det militära. Tekniken blir hos Hoogland-Ivanow ett medel för att förstärka spår av det mellanmänskliga, kroppar i kontrast till den omgivande miljön. Producent: B-Reel films, Susanne Tiger. Foto: Adam Nilsson och Martina Hoogland Ivanow. Klipp: Margareta Lagerqvist. Interbeing är ursprungligen gjord i digital format och för festivalen överförd till 35mm film med hjälp av CPC London.

 

Early Reading

Regissör: Martina Hoogland-Ivanow
År: 2018

Premiär. Martina Hoogland-Ivanows Early Reading är en förlängning av Interbeing. Filmerna består utav dokumentation ifrån olika förhållningssätt till tillit och rädsla. Abstraktioner och skiftningar av perception möter en ljudbild med dokumentära element. Producent: B-Reel films, Susanne Tiger. Foto: Martina Hoogland Ivanow. Musik: Matti Bye. Ljudläggning: Agniseszka Lewalski. Ljud: Manne Kellander. Early Reading är ursprungligen gjord i digital format och för festivalen överförd till 35mm film med hjälp av CPC London.

 

Med Greta Garbo på Svenska Amerikalinjens fartyg 

Regissör: Okänd upphovsperson
År: 1929

Världens mest berömda svenska vårvintern 1929 är utan tvivel Greta Garbo. Här har fotografen fångat henne vid Göteborgs hamn, när hon efter en kort visit i Sverige återvänder till Hollywood. 

 

Kungälf, en af Sveriges minnesrikaste städer

Regissör: Okänd upphovsperson
År: 1915

Panoramabilder från Kungälv, Bohuslän och Bohus fästning. Havet. Husen. Spelplatsen och tidsepoken för inspelningen av Herr Arnes pengar.

 

Där norrskenet flammar

Regissör: Ragnar Westfelt
År: 1923

Dokumentärfilm i finnmarksmiljö. En vinterkväll när norrskenet flammar på himlen går familjen Hetta till vila i sitt tält ute på fjällvidden. Det är denna samefamiljs vardagsliv fram till midsommartid som filmen skildrar.

 

Has Anybody Here Seen Sweden?

Regissör: Okänd upphovsperson
År: 1926

Fragment ur en humoristisk turistdokumetär som presenterar Sverige som en sagobok. Mixar animationer med rörliga fotografiska bilder.

 

La Prêtresse de Carthage/ Arizath Tanits prästinna

Regissör: Louis Feuillade
År: 1911

Fragment av ett kärleksdrama som i ursprungligt skick utspelade sig i fyra akter. Spelplats är Karthago cirka 150 f.Kr. Filmen innehåller mycket dramatik och scenerierna är vackra och färggranna.

 

Les Flammes Diaboliques/Afgrundslågor

Regissör: Segundo de Chomón
År: 1907

Animerad film av den spanske regissören Segundo de Chomón. Chomóns filmer lutar ofta åt det fantastiska och bygger i hög grad på specialeffekter. 

 

Early Reading

Regissör: Martina Hoogland-Ivanow

 

Foto: Teo Leff