Om oss

I filmens barndom var filmer explosiva och stumma. Idag är dessa filmer föremål för restauration och av stort intresse för samtida konstnärer som fascineras av deras uttryck och ömtålighet. Att skapa musik för stumfilm är idag en alldeles egen konstform som förenar samtid och dåtid i realtid. 

För tredje året i rad bjuder vi in till Kalbjärga filmfestival. Festivalen är unik i sin form – filmerna visas på 35 mm film med kolstavsprojektor – på samma sätt som när de visades första gången och ackompanjeras av nutida musik. I år fokuserar vi på musikgenren drone.

Konstnärliga ledare för festivalen är Matti Bye – musiker och kompositör, Teo Leff – filmrestaurerare och Martina Hoogland-Ivanow – konstnär. 

Kalbjärga gård ligger i närheten av Langhammars naturreservat och stillheten som platsen bjuder ger en speciell atmosfär till festivalen och helhets upplevelsen av att se film på detta sätt. Här kan du läsa hur du tar dig hit.

Festivalen bjuder också in musiker, konstnärer och filmskapare att använda sig av den specifika teknik som finns tillgängligt på plats och visa sina verk på 35 mm film. I år presenterar vi premiären av Interbeing av Martina Hoogland-Ivanow.

För årets curering av stumfilmsprogrammet står Camille Blot-Wellens, filmhistoriker och arkivarie.

Årets affisch är gjord av Jakob Krajcik.

Foto: Ronnit Hasson